Condensatieketels, een goede investering?

Condensatieketels, een goede investering?

Als u een beetje research heeft gedaan naar CV-ketels, bent u waarschijnlijk er al achter gekomen dat de condensatieketels als meest zuinig worden aangeboden. Maar is het wel verstandig om extra te betalen voor een condensatieketel? Levert het nou echt zoveel meer besparing op dan een HR-ketel? En hoe weet u wat de terugverdientijd is? Wij proberen u hier een kort antwoord te geven op deze vragen.

Condensatieketel? Of toch maar een HR?

HR-ketels zijn zeer zeker zuinig, maar de technologie achter de condensatieketel maakt deze nog zuiniger! Doordat de warmte die normaal de schoorsteen uit gaat, gebruikt wordt om water dat terugkomt uit de radiatoren te verwarmen, bereikt u een veel hoger rendement en tot wel 40% besparing met dit type verwarmingsketel. Voor meer comfort en lagere kosten is het dus zeer zeker zeker aan te raden om een condensatieketel te nemen.

Terugverdientijd van de condensatieketel

Om de terugverdientijd te berekenen, dient u rekening te houden met een aantal factoren.

– Prijs van de condensatieketel: ligt meestal ergens tussen de 2500 euro en de 5000 euro.
– Eventuele subsidies waarvoor u in aanmerking komt
– Grootte van de woning
– Aantal bewoners
– Voorkeurstemperatuur
Gasprijzen en belastingen

Als u wilt, kunt u de terugverdientijd laten berekenen door een deskundige, deze bekijkt dan vaak ook wat voor soort ketel u nodig heeft om optimaal rendement te behalen. Dit soort adviesgesprekken worden vaak kosteloos aangeboden door de ketel aanbieders en/of energiemaatschappijen.

Als gemiddelde kunt u er rekening mee houden dat u een condensatieketel ongeveer na 8 tot 10 jaar terugverdiend heeft. Geen slechte investering dus!

Author: wandelen